Erkende Verhuizers Logo

Arbeidsinspectie controleert verhuisbranche

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft inspecties aangekondigd in de verhuisbranche, met de focus op eerlijke arbeidsvoorwaarden en fysieke belasting. Verhuisbedrijven moeten voldoen aan de Arbowet en de Arbocatalogus Verhuisvervoer.
 

Eerlijke beloning en transparantie

Eerlijke beloning is een speerpunt van de Arbeidsinspectie. Volgens landelijk projectleider Toezicht Frank Segers moeten werknemers ten minste conform de Wet minimumloon betaald worden, maar feitelijk het cao-loon. Zwart werk is niet toegestaan en valt onder sociale zekerheidsfraude. Alle betalingen moeten transparant en volgens de regels verlopen. De Arbeidsinspectie heeft signalen ontvangen dat er nog steeds contant wordt uitbetaald en dat werknemers onderbetaald worden. Dit moet stoppen. Het minimumloon moet giraal betaald worden; contante betalingen zijn een overtreding. Het is van belang dat de loonadministratie op orde is en dat werknemers krijgen waar ze recht op hebben. Niemand mag buiten de boeken om werken.

Fysieke belasting bij verhuizen

Verhuizen is fysiek zwaar werk. Daarom is het belangrijk dat werknemers beschermd worden tegen overbelasting. De Arbocatalogus Verhuisvervoer stelt duidelijke eisen aan de fysieke belasting van werknemers. Dit betekent onder andere dat er hulpmiddelen gebruikt moeten worden om zware objecten te tillen, zoals de elektrische traploper. Dit apparaat helpt om zware objecten veilig en zonder overbelasting van de werknemers naar boven te brengen. Het is belangrijk dat deze hulpmiddelen niet alleen aanwezig zijn, maar ook daadwerkelijk gebruikt worden. Medewerkers moeten aantoonbaar elk jaar een training in fysieke belasting volgen.

Handhaving door de Arbeidsinspectie

In 2007 wees de Arbeidsinspectie de branche al op de noodzaak van naleving van de regels. In 2019 startte het project Zorgeloos Verhuizen, gericht op gezond, veilig en eerlijk werken in de branche. Dit project, geïnitieerd door de Organisatie voor Erkende Verhuizers en ondersteund door het Ministerie van Sociale Zaken, de Code Verantwoordelijk Markgedrag, TLN, FNV, CNV Vakmensen, Panteia en STL, had als doel om de doorgeschoten marktwerking aan te pakken en een level playing field te creëren. Nu, in 2025, gaat de inspectie actief inspecteren en handhaven. Dit betekent dat er boetes kunnen worden uitgedeeld als bedrijven niet voldoen aan de eisen van de Arbowet en de Arbocatalogus Verhuisvervoer. Ook als er niet volgens de Wet minimumloon en -vakantiebijslag, de Wet arbeid vreemdelingen en de Arbeidstijdenwet gewerkt wordt.

Gerichte handhaving op risicoplekken

De Arbeidsinspectie gaat inspecteren op plekken waar de risico’s het grootste zijn. Dit betekent dat niet alleen herkenbare verhuisbedrijven gecontroleerd worden, maar ook tijdens verhuizingen in uitvoering. Inspecteurs voeren onaangekondigd werkplekcontroles uit om te controleren of de regels worden nageleefd. Uit eerdere inspecties bleek dat 44 procent van de bedrijven niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften. Bij verhuizers zal de Arbeidsinspectie erop letten of werknemers daadwerkelijk hulpmiddelen gebruiken om zware goederen bijvoorbeeld in een woning de trap op te krijgen.
 



Bron: vakblad Verhuizen 2025-2
MEER NIEUWS

Meer nieuws

Deel dit nieuwsbericht